Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

The Young Ones

Geplaatst op 21-01-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Simone van Heiningen

img-3863Eén voor een schuiven ze aan op de hoekbank in Bolzicht: de Trident-helden van 2022. Alle vier zijn ze vrolijk, beleefd en bescheiden over hun prestaties. Schrijfster dezes heeft de drie heren en enige dame nog nooit live in actie gezien, dus misschien zijn ze op het water wel bloedfanatiek. Maar vandaag, tijdens de Nieuwjaarsreceptie in Bolzicht, ogen deze winnaars uitermate relaxed.

 

 

img-3874Koen de Nooijer bijt het spits af. Op 7-jarige leeftijd stapte Koen voor het eerst in een Optimistje, hier dus, op de Afgedamde Maas. Nu, krap 16 jaar later, droomt de student maritieme techniek hardop van deelname aan de Mini Fastnet. Ach, wat worden ze toch snel groot, hè? Dat de rest van het veld dan uit zal moeten kijken voor deze krullenbol-met-petje staat vast, want zeilen kan ‘ie. In juli 2022 werd Koen – met Guido Sol – tweede tijdens het Wereldkampioenschap in de Flying Junior-klasse, gevaren op het prachtige Lago di Como. Dat mag dan dé hot-spot zijn voor the rich and famous – ook George Clooney heeft er een stulpje –, nuchtere Koen vond het er maar mwâh. Het haalde het niet bij de Afgedamde Maas wat hem betreft, want ‘altijd dezelfde wind, hier is het veel afwisselender’. Goed om te weten. We zullen George een mailtje sturen en zien de acute stijging in huizenprijzen langs ons watertje vol vertrouwen tegemoet. Later in het jaar schreef Koen op de Loosdrechtse Plassen – opnieuw met Guido Sol – het open Nederlands Kampioenschap overigens luid en duidelijk op zijn naam. We zijn benieuwd wat de toekomst brengt. Koen brengt nu een deel van zijn week door bij het Medemblikse Contest Yachts. Wie weet ontwerpt en bouwt hij ooit zijn eigen boot en zeilt u straks in een echte De Nooijer.

img-3878julianEn daar is Julian de Vos, nóg zo’n talent uit de Tridentse kweekvijver, die net als Koen het zeilen helemaal niet met de paplepel ingegoten kreeg. Pa en ma De Vos waren meer van de motorboot en kleine Julian motorde mee, tot een windsurfende tante hem op het Markermeer in een catamaran zette. And the rest, as they say, is history… Dat werd dus een proeflesje in een Optimist, daarna door in de O’pen Bic en sinds 2019 maakt Julian de (inter)nationale wateren onveilig in een Splash. Afgelopen november schreef hij redelijk moeiteloos het Nederlands kampioenschap in de A-klasse op zijn naam. Een opsteker, want het Europese Kampioenschap in Italië – op het Gardameer, nog zo’n society hot-spot – verliep iets minder succesvol: een 10-de plek. Au! ‘Ik snapte de wind niet’, aldus Julian. Laat het u allen een troost zijn: dit kan dus de besten overkomen. Landelijk werd hij 6e in het voorjaarsklassement en won hij het najaarsklassement. Veel herkansingen op de Europese titel in deze klasse zal Julian niet meer krijgen, want hij overweegt een overstap naar de Laser. Hij is de enige niet: de Splash kampt met tanend enthousiasme. Maar Julian houdt zijn opties open, want misschien wordt het wel een meermansboot.

img-3875En daar hebben we Kim van der Maaden, onze vrouwelijke bikkel, vrijwel geboren met een zwemvestje aan. Immers, Kims wiegje stond aan boord van de viskotter Jaan, op een boogscheut van Bolzicht. En met twee zeilende ouders was zij dus, in tegenstelling tot de heren, wél erfelijk belast. Inmiddels is Kim 17 en ook zij reisde vorig jaar af naar het Gardameer, om daar haar geluk te beproeven in de Splash: ze werd 11e, net achter Julian. Ook bij de United-4 moest zij met haar grandioze 3e plek de overall winnaar Julian toch weer voor zich laten. Buitengewoon balen natuurlijk, maar van een rechtstreekse revanche zal het wellicht niet meer komen, want Kim vertoont haar kunsten binnenkort liever in een RS500, de meest verkochte tweemansklasse in Nederland. Hoe leuk Kim het zeilen ook vindt, ze ziet haar toekomst niet in de watersport liggen. Ja, als hobby, maar zeker niet als mogelijke carrière. Koen gaat boten bouwen, Julian wil ze gaan verkopen, maar Kim gaat – ijs, weder en centraal eindexamen dienende – dit jaar het liefst scheikunde studeren, in Leiden. Op ALSZV De Blauwe Schuit wordt zij ongetwijfeld met open armen ontvangen.

img-3878thymenThymen van Beek ziet eruit alsof hij net van Thor Heyerdahls Kon-Tiki is gestapt (jongelui, zoek dit rustig even op of vraag maar aan opa en oma, zucht, generatiedingetje…). Hij arriveerde redelijk laat op het Tridentse zeilfeestje: pas op 11-jarige leeftijd raakte hij, via Clovis, tijdens een open dag in de ban van de wind. Tot die tijd ging het op het water vooral om de speedboot van pa en ma. Ook Thymen doorliep het traject Optimist > O’pen Bic > Splash en tegenwoordig zie je hem regelmatig aan boord van een meermans-ISO. Uiteindelijk is de blik van Thymen gericht op een kielboot, maar als armlastige student fysiotherapie is de portemonnee natuurlijk niet van elastiek. Vandaar ook die keer dat hij een gratis boot van Marktplaats haalde en met een paar welgemikte stukken ducttape Afgedamde Maas-waardig trachtte te maken. Tja, de kwaliteit van je materiaal, hè? Erg belangrijk. Thymen wijt zijn 6e plek op het Europese Kampioenschap 2022 dan ook vooral aan de ‘slechte leenboot’. Zouden wij ook doen, Thymen. Overigens heeft Thymen de afgelopen jaren o.a. Kim en Julian getraind in de Splash. Gezien hun prestaties is hij daar dus evident goed in. Dat Thymen zijn kennis en kunde recentelijk vooral bij WV De Pettelaer overdroeg aan een nieuwe generatie, was natuurlijk buitengewoon jammer. Goed nieuws: Thymen heeft dit jaar bij de jeugdcommissie aangegeven wanneer hij beschikbaar is om ook hier les te geven. Geweldig om te zien dat inmiddels volwassen kikkers uit de Tridentse kweekvijver een nieuwe lichting kikkervisjes willen begeleiden.