Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

Poederoijentocht

Geplaatst op 07-02-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Koos Versteeg

Op 24 september2016 werd de jaarlijkse Poederoijentocht gehouden. Een blijmakend briesje streelt de Maas. Het zonnetje laat zich van zijn goede kant zien. Zijne Excellentie, de Burgemeester van Pouderoyen heeft zojuist zijn ros aan  de fietsenstalling toevertrouwd, zijn jacquet gefatsoeneerd, zichzelf ambtelijk gedecoreerd en daarna geketend met de onkreukbare versierselen van zijn Ambt.

Jonkvrouwe Sharon van Aalborgh tot Pouderoyen is wederom diep in haar garderobekast gedoken en schittert in een creatie die, nog niet zo heel lang geleden, een lieve duit gekost moet hebben.

Wat let ons, om een vrolijke middag te hebben, niets toch? Het feest kan beginnen!

Als eerste opdracht moeten de deelnemers uit het blote hoofd een gedetailleerde stafkaart tekenen van de omgeving, waar de zeeslag plaats zal vinden. Niet eenvoudig, zoals ook ik ondervonden heb. Dan wordt de startvolgorde bepaald door het traditionele Beschuitfluitschippersconcert in D droog, dit naar een idee van opperkapelnar Clovis Buijs. Gewonnen door Thymen van Beek, Holland's Got Talent, wat een fluitist!

De race

Open boten, scherpe wedstrijdjachten, logge motorzeilers, van alles doet mee. Zonder SW, recht zo die gaat. De eerst aankomende wint. Zo is het spel, zo wordt het gespeeld. Genadeloos, zonder omzien, op het scherpst van de kiel.

Onder de nu heersende omstandigheden vergeet je strijd en tijd en wint gezelligheid. Wat een genot om zo naar de Costa del Pouderoyen te zeilen!

De tussentijdse opdracht, om bij de Veense pont een veldboeket te plukken voor de Jonkvrouwe, kan helaas om diverse redenen niet door alle bemanningen uitgevoerd worden:

Te weinig diepgang voor de grotere boten, onvoldoende sloepen en tenders voor de deelnemers om bij de plukweide aan land te komen. Geeft niks, volgende keer beter.

Wie als eerste de kushand van de Jonkvrouwe in ontvangst heeft genomen heb ik helaas niet waar kunnen nemen, daarvoor was uw verslaggever nog te ver af van de finishlijn.

Daarna terugvaren in trosjes van drie, nog even nagenieten, een nat pak halen door inkomende golven tussen de boten, het hoort er allemaal bij.

Slotceremonie

PoederoijentochtTerug in Bolzicht worden de kunst- en bloemwerken ingeleverd.

De jury gaat in overleg en velt haar streng doch rechtvaardig oordeel.

Na lang beraad valt uiteindelijk de beslising: Ruud van der Zijden is verkozen tot winnaar en wordt benoemd tot Drager van de Hoorn enz.enz. des Overvloeds !

De Jonkvrouwe van A tot P reikt de fel begeerde trofee uit.

Tenslotte: De Vroede Vader van Boeren en Burgers des Pouderoyens en verre Ommelanden dankt de menigte voor hun toegewijde deelname en massale aanwezigheid.

Dolgelukkig stort een uitgehongerde bemanning zich daarna op de tandrottende en glazuur vretende inhoud van de Hoorn met de lange naam. ...Arme zielen, ze hadden zo'n mooi gebit...

Het overvloedige Captainsdinner als besluit van deze dag maakt van dit evenement weer een onvergetelijke happening in ons toch al rijke verenigingsleven.

Tot volgend jaar!

Uw correspondent: Koos Versteeg .