Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

Inspelen op klimaatverandering

Geplaatst op 02-01-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Cees van Berkel

20210719-093752-3

 We merken het allemaal: door de klimaatverandering zijn er steeds meer orkanen, bosbranden en overstromingen. Ook in Nederland was het raak in de buurt van Valkenburg. Deze omgeving werd op een rampzalige manier getroffen.


20210719-154548

Iedereen dacht dat de Maas bij ons daardoor wel wat zou gaan stijgen, maar er bleek veel meer water te komen. De uiterwaarden liepen vol en ook in onze haven steeg het water tot hoogtes die we zomers normaal niet meemaken. Gelukkig hier geen ramp. De keersluis moest bijna worden gesloten.

 

 


20210718-100402

 

Wel kwam het water zo hoog dat de meerpalen van 2 steigers onder water zouden komen. Dan zouden de boten los komen te liggen en mogelijk beschadigd worden. Daarom is er door Willem Hornstra een acties gestart om deze boten door de eigenaren uit het water te laten halen of dwars langs de steigers te laten leggen. Gelukkig allemaal voordat het fout zou kunnen gaan. 

 


Uiteindelijk was het hier wel een mooi plaatje in de warme zomerzon. Dat in schril contrast met Limburg.

Om te voorkomen dat de meerpalen in de toekomst onder water kunnen komen is het idee geboren om ze te verlengen. Karel Baaijens heeft nog wat reserve palen gevonden en deze in stukken gezaagd die bovenop de palen gelast kunnen worden. Daarna zijn Jacky en Wim Bouman aan de slag gegaan om deze grondig te schilderen en te voorzien van witte koppen. Samen met Michiel Kamphuis zijn ze daarna aan de slag gegaan om de stukken op de meerpalen te lassen. Al met al een hele klus die met succes is uitgevoerd.

20211203-094134-2

In het voorjaar de lassen nog even schilderen en klaar is Kees.

Hopelijk komt het hoge water zomers niet nog een keer, maar als het gebeurd staan we een stuk beter gesteld.