Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

Er wordt een Skiff gebouwd in Wijk en Aalburg

Geplaatst op 02-03-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Cees van Berkel

Op vrijdag 8 februari heb ik een bezoek gebracht aan het Willem van Oranje College. Daar heeft Theo van Tilborg mij een interessante rondleiding gegeven door alle praktijkonderwijs afdelingen. Boeiend om te zien hoe de jeugd van tegenwoordig vakkundig klaargestoomd wordt voor een technisch vak.

60a7000 Maar het echte doel van het bezoek was om te kijken naar de bouw van de Skiff door de afdeling houtbewerking. Onder leiding van Henk van Noorloos en Aart van Beem wordt daar door een groep enthousiaste leerlingen een St. Ayles Skiff gebouwd.  Dit is een van oorsprong overnaadse zeewaardige roeisloep uit Schotland voor 4 roeiers en een stuurman waar veel wedstrijden mee worden geroeid.

De bouw is dan ook traditioneel gestart waarbij een speciale gast uit Schotland, de botenbouwer Topher Dowson die ook aan de oorsprong stond van de St. Ayles Skiff, de kiel besprenkelde met whisky.

De bemanning van het Willem van Oranje oefent onder de ervaren begeleiding van WSV Woudrichem. In Woudrichem hebben ze inmiddels 4 Skiffs. De roeiafdeling van WSV Woudrichem is inmiddels uitgegroeid tot een gezellige groep sportievelingen die samen bouwen, samen roeien en de boten samen onderhouden. Je ziet ze dagelijks op de wateren rondom Woudrichem varen.

60a7048
60a7010 De bedoeling is dat de boot van “het Willem” voor Hemelvaartsdag klaar is. Dan zal hij naar Dillenburg in Duitsland worden vervoerd en aldaar gedoopt worden bij het standbeeld van Willem van Oranje. De vaartocht start in Altena in Sauerland met kano’s  op de Lenne en wordt zodra het vaarwater het toelaat met de Skiff vervolgd. Via de Ruhr om bij Mulheim de Rijn op te gaan. Vanaf daar worden zij begeleid door het historisch schip de Terra Nova. De leerlingen van 'het Willem' gaan in toerbeurten roeien om uiteindelijk na een tocht van ongeveer 300 kilometer, van het Duitse Altena naar de nieuwe gemeente Altena te varen.

De aankomst in Altena zal op 6 juni plaatsvinden. Dat is de donderdag na Hemelvaart. Het is de bedoeling dat wij ze feestelijk onthalen in de haven van WZV Trident in Wijk en Aalburg. Later meer hierover.

Hou indien mogelijk 6 juni vrij in je kalender. Na aankomst in Wijk en Aalburg wordt de tocht de volgende dag voortgezet over de Alm naar fort Altena. Waar de tocht met een officieel welkom wordt beeindigd.

Is je interesse gewekt om zelf in een Skiff te roeien en wil je dat Trident ook een actieve roeivereniging wordt? Neem dan contact op met Cees van Berkel snoitalercilbup.[antispam].@wzvtrident.nl

Als vereniging willen wij dit graag ondersteunen.

60a7060