Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

Bloedfanatiek en radeloos dobberen Maasbruggenrace 2016

Geplaatst op 01-02-2017  -  Categorie: Zeilwedstrijden  -  Auteur: Tanneke

IMG 0008k1

 Op 10 september 2016 werd in Heusden- voor de laatste maal mede onder de bezielende leiding van Kevin en Lieke -de Maasbruggen wedstrijd gevaren.  Dé wedstrijd op de Bergse Maas die door WZV Trident en WSV Heusden tezamen wordt georganiseerd en die mede om  de aanwezigheid van veel binnenvaart en de pont vaak tot bijzondere uitdagende situaties leidt. Al vroeg in de middag verzamelde zich een  groep enthousiaste zeilers, niet alleen hele teams maar ook individuele enthousiastelingen vanuit Heusden en Wijk en Aalburg, om dit sportieve event aan te gaan. De opkomst was groot, er had zich een twintigtal boten aangemeld en allerlei klassen open boten en kajuitboten waren vertegenwoordigd.   

Het weer was werkelijk grandioos en kan worden gezien als een metafoor voor de altijd perfecte wijze waarop door Kevin en Lieke de wedstrijden werden gepland en begeleid. Er woei een lekker windje, de zon stond stralend aan de hemel, een temperatuur van zo’n twintig graden en dus een reden voor veel mannelijke deelnemers om hun Six pack te tonen.

IMG 0001kDe vrouwelijke deelnemers bleven natuurlijk serieus en fanatiek en verstopten hun killerbody onder een wetsuit of T-shirt! 

Na een lekker bakkie leut, verliep de palaver snel en duidelijk.  Het startteam, bestaande uit een zeer serieus team van drie dames, zat op een uitstekende plek om alles in goede banen te leiden. Clovis had zijn professionele rescueboot vol vertrouwen in handen gegeven van Kevin om een eventuele ongelukkige uit het water te vissen, dan wel te waarschuwen voor andere schepen. Vlak voor dat de eerste boten van start gingen lag de hele haven van Heusden vol en de zeilers hadden dan ook de nodige bewonderaars die op de stadsmuur van Heusden stonden. Het kan niet anders of zij hebben gedacht, zaten we nu maar daar in plaats van hier!

En toen de start, spannend. Bloed fanatiek de eerste open boten zeilers, allemaal wilden zij als eerste over de startlijn en zij lieten dan ook heel snel de haven achter zich. De andere schepen volgden keurig daarna. Maar toen de laatste categorie kajuitboten vertrok, met daarbij ook het nieuwe schip van Clovis, waarvoor deze wedstrijd een vuurdoop zou zijn, viel geheel onverwacht de wind weg. Wat een enorme teleurstelling was dat. De start kon nog net worden gedaan, maar het kostte de meeste deelnemers ongelooflijk veel energie om hun boten de haven uit te draaien om de Maas op te gaan. 

IMG 0103kEn toen vraag je je natuurlijk af. Ja toen natuurlijk even niets meer. De als laatste vertrokken schepen dobberden redelijk radeloos rond en vreesden voor het ergste met ver voor hen al die andere schepen die blijkbaar nog net hadden kunnen profiteren van die eens zo prachtige wind. En het bleef dobberen en dobberen zeker zo’n twintig minuten en gelukkig kwam er toen weer een briesje dat door een aantal deelnemers zeer professioneel werd benut. Waarschijnlijk nog wat van slag – door het wegvallen van de wind- bleek toen het pontje een heel obstakel te vormen voor sommige deelnemers. Er werden capriolen uitgehaald die gelukkig allemaal goed en schadevrij werden doorstaan en toen restte niets anders dan te varen…en te varen…en te varen met als ultieme uitdaging toch het beste uit jezelf, je schip en je bemanning te halen tot het moment waarop de wedstrijdleiding aangeeft dat de strijd kon worden beëindigd. 

De hopeloze gezichtsuitdrukkingen die nog te zien waren op het water, bleken in de haven spoorloos. Er restte daar niets anders dan enorm sterke verhalen over inzicht, tactiek en technisch vernuft onder het genot van veel drank en voedsel. Cola, water, bier, chips, noten, koek en brood alles was binnen enkele minuten verdwenen, had die wedstrijd nou toch wel veel energie gevergd van al die deelnemers?

IMG 0050k1Het antwoord op deze vraag moet de schrijver van dit artikel u schuldig blijven. Wat wel zeker is dat een vrouw- en niet zomaar één- als eerste gefinisht was! 

Wienke dat heb je weer super knap en intelligent gedaan, alle andere prestaties van die dag verbleken hierbij. Laten we hopen dat deze wedstrijd, de super sfeer en het enthousiasme van alle deelnemers een boost geven aan alle twijfelaars die er nu niet bij waren.  De eerste afspraken tussen Heusden en Wijk en Aalburg zijn al gemaakt om in 2017 de Maasbruggen weer net zo’n succes te laten worden.

Graag zien we jullie dan ook (weer).

 

Namens de wedstrijdcommissie,

Tanneke van Lindert