Trident logo 2016 gevuld extra klein png

 WZV Trident

scotfishmus-boatyard

Geschiedenis

In 2009 wilde het Scottish Fisheries Museum in Anstruther meer ‘leven’ in het museum en op het water. Op de museumwerf moesten weer scheepjes worden gebouwd en net als vroeger zouden er op zee weer roeiwedstrijden moeten worden gehouden tussen de kustdorpen, met eigengebouwde sloepjes. Op basis van een oude vissersboot, de Fair Isle Yaol, werd een overnaadse zeewaardige sloep ontworpen als zelfbouwpakket: de St. Ayles skiff, ingericht op 4 roeiers en een stuurman. 

wvo-altena

De St Ayles Skiff in Altena

WSV Woudrichem was de eerste op vaste wal Europa die het St Ayles Skiff roeien omarmde.  Eind 2020 is de DARA (Dutch St Ayles Rowing Association) opgericht. Dit is de landelijk overkoepelende belangenorganisatie voor alle verenigingen, clubs en (vrienden)groepen die een St Ayles skiff ter beschikking hebben.

De fusiegemeente Altena heeft het Community Rowing omarmd en faciliteert door middel van het St Ayles Skiff project de onderlinge samenhang in de 21 dorpskernen, door gezamenlijk te bouwen en onderlinge wedstrijden te organiseren. Dit in navolging van het Schotse ‘community rowing’ succes. Het project vordert traag maar gestaag.

 

 

img-20210612-wa0001

De Skiff Willem van Oranje in Wijk en Aalburg

In 2019 legden een aantal leerlingen van het Willem van Oranje College de laatste hand aan de skiff van Wijk en Aalburg en roeiden van het Duitse Altena naar het Nederlandse Altena. 

Inmiddels ligt de skiff al enige tijd klaar voor gebruik bij WZV Trident. Op 5 oktober 2019 vond een eerste roeiclinic plaats – met dank aan de meer ervaren collega’s van WSV Woudrichem, waar het skiff-roeien al een grote vlucht heeft genomen. Maar vervolgens gooide een pandemie roet in het eten. De periode van stilstand is gebruikt om alle benodigde faciliteiten ‘aan wal’ goed op orde te krijgen. En in juni 2021 kon dan eindelijk een voorzichtige start worden gemaakt met het skiff-roeien bij WZV Trident. Er kan nu op verschillende momenten in de week geroeid worden (zie Roeiagenda).

Op dit moment wordt vooral door Trident leden en vrienden geroeit, maar iedereen die wil roeien is welkom! (mits vooraf aangemeld).